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Circular

Please refer Income Tax Circular No. 2/2007, Dt. 21.05.2007 (copy enclosed)
clearly mentioning the usage of digital signature on Form 16 by the issuing
authority.

The contents of the circular about the importance of Form 16 are hereby
brought to the notice of all our officers and staff that “the requirement of
annexing TDS certificates with the return of income has been dispensed
with. The TDS certificates are now issued only for the purpose of personal
record of the deductees subject to the condition that they may be required
to produce the same on demand before the Assessing Officer interms of
section 139C, inserted by the Finance Act 2007.”

In this connection all the officers and staff may note that the Form 16 sent
to the respective employees’ mail ids are for their personal record only. If any of
the employees has been asked to produce the Form 16 by their Assessing Officer,
the digitally/ink signed copy of their Form 16 may be obtained from AN Pay

Section.
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Siva Sankar Bandi, IDAS
Dy. Controller (Admin)



CIRCULAR NO. 2/2007, DATED 21-5-2007

OPTION TO CERTIFY TDS CERTIFICATES BY WAY OF DIGITAL SIGNATURES — CIRCULAR
UNDER SECTION 119 OF THE INCOME-TAX ACT, 1961.

The provisions of section 203 of the Income-tax Act, 1961 lay down that every person responsible for
deduction of tax at source shall furnish a certificate of deduction of tax at source to the deductee specifying
therein the amount of the tax deducted and the rate at which the tax has been deducted and other particulars
prescribed under rule 31 of the Income-tax Rules, 1962. The relevant Form for such certificate in respect of
tax deducted at source from income chargeable under the head “Salaries” is Form No.16.

2. Representations have been received in Board to the effect that some companies have a large number of
employees and the issuance of certificates of deduction of tax at source with manual signatures is becoming
very time consuming. The request, therefore, is that the Department should allow the employers to use their
digital signatures to authenticate TDS certificates instead of signing the certificates manually. As the field
formations are aware, the reqmrement of annexmg TDS certificates with the return of mcom
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dispensed with. The “TDS certificates are now issued only for the purpose of personal record of the deductees -
———————

subject to the condition that they may be requlred to produce the same on demand before the Assessing

Officer in terms of sect:on 139C, inserted by the Finance Act 2007. The TDS claim made in the return of
il Ao

income is also requu‘ed to be matched with the &=TDS returns furnished by the deductors. Assessing Officers

may, if considered necessary, also write to the deductors for verification of the correctness of the taxes
deducted or other particulars mentioned in the certificate.

3. Digital signatures are being used to authenticate most of the e-commerce transactions on the internet. The
transmission of information using digital signatures is failsafe. The Central Board of Direct Taxes have,
therefore, in exercise of powers under section 119 of the Income-tax Act, 1961, decided for the proper
administration of this Act to allow the deductors, at their option, in respect of the tax to be deducted at source
from income chargeable under the head “Salaries” to use their digital signatures to authenticate the
certificates of deduction of tax at source in Form No.16. The deductors will have to ensure that TDS
certificates in Form No.16 bearing digital signatures have a control No. with log to be maintained by the
employer (deductor). The deductor will ensure that its TAN and the PAN of the employee are correctly -
mentioned in such Form No.16 issued with digital signatures. The deductors will also ensure that once the
certificates are digitally signed, the contents of the certificates are not amenable to change by anyone. The
income-tax authorities shall treat such certificate with digital signatures as a certificate issued in accordance
with rule 31 of the Income-tax Rules, 1962.



